Ansamblul Schitului Pocrov


Categorie: Altele
Perioada: sec. XVIII - XIX
Importanta: B
Cod LMI: NT-II-a-B-10632
Adresa: Str. Mihail Sadoveanu 83
Localitate: sat MĂNĂSTIREA NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jun-2009

Schitul Pocrov a fost construit din lemn, in 1714, intr-o poiana la poalele muntelui Chiriacu, langa Manastirea Neamt (cca.4 km). Biserica cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" a fost ctitorita de episcopul Pahomie al Romanului si ucenicii sai.
Este in forma de cruce, iar acoperisul de dranita subliniaza prin doua ondulatii, absidele laterale.
Are trei turle poligonale deasupra naosului si altarului. Catapeteasma este ornamentata cu flori sculptate in lemn, iar icoanele sunt executate in maniera bizantina de zugravii David si Ierei Ursu. Pictura interioara a fost refacuta in 1984-1988 de pictorul Dumitru Gabor din Vanatori-Neamt.

In anul 1847, in timpul egumenului Nicanor, s-a mai adaugat un corp de chilii si a fost amenajat un paraclis cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" , care a fost pictat de acelasi Dumitru Gabor, dupa cum arata pisania:

"Cu ajutorul lui Dumnezeu cel proslavit in Treime, pe langa alte constructii, reparatii si imbunatatiri la ctitoria Episcopului Pahomie de la Pocrov, unde si cruce la cimitir i s-a pus cu chipul sau in anii 1984-1988 s-au pictat paraclisul "Adormirea Maicii Domnului" si biserica "Acoperamantul Maicii Domnului". Toate s-au facut in vremea cand la Iaci a fost Mitropolit I.P.S. Sa Teoctist Arapasu, mai apoi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. S-au ostenit pentru infrumusetarea cu pictura egumenul schitului Pocrov Protosinghelul Ghervasie Gheorghe, cu sprijinul si ajutorul multor credinciosi si perinti ctitori, intru care Protosinghelul Anania Ulian si Ierodiaconul Tarasie Murgoci. Pictatu-s-au aceste doua sfinte locasuri de catre pictorul Dumitru Gabor din Vanatori-Neamt.

Dumnezeu si Maica Domnului sa daruiasca fiecaruia dupa osteneala si obolul sau si sa se inscrie in cartea vietii -1octombrie 1988".

In anul 1993 s-a construit o noua casa cu mai multe chilii pentru parintii vietuitori din obstea schitului.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez si " Manastirea Neamt " de Arhim. Benedict Sauciuc - Editura Trinitas 2005 )